Polacy jedzą niezdrowo

Choć paradoksalnie świadomość polaków na temat zdrowego styl życia i zdrowego sposobu odżywiania się wzrasta, to ilość spożywanych warzyw i owoców maleje. Naszym ulubionym owocem jest jabłko. Jeszcze kilka lat temu statystyczny polak jadł średnio 16 kilogramów jabłek w ciągu roku, obecnie spożycie spadło nawet o dwa kilogramy. Spada również spożycie innych owoców pochodzących z polski na przykład truskawek. Z drugiej jednak strony rośnie spożycie owoców typowo południowych. Polskie podniebienia podbiły banany oraz owoce cytrusowe. Jeśli zaś chodzi o warzywa to tutaj też nie ma niespodzianek. Rośnie spożycie pomidorów. Ogórki również chętnie spożywamy. Jak jednak zaznaczają dietetycy Polacy jedzą stanowczo za mało krajowych warzyw i owoców. Te są przecież dla naszego organizmu najzdrowsze, nie bez przyczyny rosną właśnie w tej strefie klimatycznej. Poza tym krajowe jabłka czy warzywa są tańsze niż te sprowadzane z zagranicy. Pomimo więc większej świadomości tego jak powinna wyglądać prawidłowa i zdrowa dieta nie wielu spośród nas ją stosuje.

Comments are closed.