Kasza jaglana

Kasza jaglana to doskonały składnik pożywienia, powinna być wręcz dołączana do naszych codziennych jadłospisów, zwłaszcza jeśli mamy dzieci. Dostarcza niezbędnych do życia i prawidłowego funkcjonowania minerałów, jest znana ludziom od zarania dziejów. Kasza jaglana jest idealna na przykład na śniadanie, aczkolwiek może być dodatkiem do obiadu. Bardzo szybko się ją przygotowuje, dlatego może być przyrządzana na śniadanie, kiedy nie mamy generalnie zbyt wiele czasu na gotowanie czy na spędzanie czasu w kuchni. Jak ugotować kaszę? Należy przygotować w tym celu garnek z grubym dnem, może to być też rondel, należy wypełnić go aż po szczyt mlekiem, można dodać do mleka troszkę cukru oraz troszkę soli, przy czym cukru powinno być zdecydowanie więcej niż soli. Trzeba doprowadzić na wolnym ogniu mleko do wrzenia, do tak gotującego się mleka dobrze jest wpuścić kaszę, która powinna być wcześniej dobrze przegotowana. Należy przed wrzuceniem do mleka wyjąć wszelkiego rodzaju ziarna, które są uszkodzone, bo ziarna kaszy jaglanej powinno się jeść w całości.

Comments are closed.