Gruszki z bakaliami

Szukasz pomysłu na ciekawy deser owocowy? Co powiesz na gruszki z bakaliami?

– 4 gruszki

– 1 uprawa cytryny

– 250g serka mascarpone

– 150g grupo posiekanych orzechów włoskich

– po 50g bakalii: suszonej żurawiny, moreli, migdałów, rodzynek itd.

– 80g cukru pudru

laska wanilii

– 4 łyżki konfitury wiśniowej

Na początek myjemy gruszki, obieramy je ze skórki i kroimy na pół, wydrążamy gniazda i gotujemy owoce około 10 minut na wolnym ogniu w wodzie z sokiem z uprawa cytryny. Następnie schładzamy i obtaczamy w grubo mielonych albo posiekanych orzechach. Bakalie myjemy, suszymy i drobno siekamy. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i miąższem waniliowym. do połowy masy serowej dodajemy bakalie. Serem bez bakalii napełniamy nasze gruszki, a następnie dekorujemy serkiem z bakaliami, konfiturą i podajemy! Pychota!

Comments are closed.