Gołąbki w naszej kuchni

gołąbki z ziemniakami nie każdy z nas umie zrobić. Trzeba trochę poświecić czasu, aby dojść do wprawy. Najlepiej jeśli próbujemy z rożną kapusta i różnym farszem. Najlepiej jeśli do przygotowania gołąbków weźmiemy średniej wielkości kapustę. Wycinamy z kapusty głąb, ale musimy uważać jeśli jest kapusta młoda, aby nie naruszyć liści. Kapustę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia i przykrywamy, aby cala się ugotowała. Nakładamy na środek liścia farsz i zawijamy do środka zawsze grubszą część liścia. Musimy pamiętać, aby gołąbki nie rozpady się podczas gotowania wtedy najlepiej jest położyć na dnie garnka kilka liści kapusty. Potem układamy bardzo ciasno gołąbki obok siebie. Musimy pamiętać, aby gołąbki większe układać na spodzie garnka, a mniejsze na wierzchu. Pomiędzy warstwami gołąbki solimy wkładamy kminek i liście laurowe. Zalewamy je wodą i przykrywamy. Gołąbki będą miały bardzo wspaniały smak jeśli będziemy je dusili na wolnym ogniu około trzech godzin. gołąbki z ziemniakami możemy także udusić w piekarniku.

Comments are closed.