Enchilada

Dania meksykańskie są idealne jako przepis na obiad – poznajmy więc jak przygotować enchiladę!

 

Składniki:

 

  • jedna czwarta łyżeczki Chilli
  • sól
  • 8 tortilli, już gotowych
  • dwa jajka
  • dwie łyżki masła
  • jedna cebula
  • jeden ząbek czosnku
  • cztery łyżki tartego żółtego sera
  • cztery łyżki rodzynek
  • 280 mililitrów śmietany 24 procent
  • 240 gram pomidorów z puszki
  • jedna czerwona papryka
  • 340 gram wieprzowiny, mielonej

Przygotowanie potrawy oraz przepis na obiad

Pierwsze zadanie to zmiksowanie pomidorów, cebuli, czosnku i jednej łyżeczki soli oraz chili na gładką masę – niedozwolone są jakiekolwiek grudki. Zmiksowana masa musi być duszona na małym ogniu przez około pięć minut. W tym czasie miksujemy jajka ze śmietaną i dodajemy do tego jedną łyżkę gorącego sosu. Masa, która jest duszona, stopniowo musi być dodawana do sosu, ciągle mieszając aż do zgęstnienia. W tym czasie na patelni należy podsmażyć wieprzowinę, do której dodaje się rodzynki, jedną czwartą łyżeczki soli i sosu oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Wszystko razem należy wymieszać i podzielić między wszystkie placki tortilli, zawijając całość w rulon. Tera wystarczy włożyć je do piekarnika i polać sosem oraz posypać serem, zapiekając 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, nie mniej nie więcej.

Comments are closed.