Chrupiąca niespodzianka

Czy lubicie nuggetsy z kurczaka, które zwykle jednak jemy w niezdrowych restauracjach i knajpach? Któż ich nie lubi, a teraz nie musicie żywić się już daniami tuczącymi, lecz domowymi nuggetsami, które będą smakowały o niebo lepiej niż kupne a w dodatku są bajecznie proste w przygotowaniu. Potrzebujemy pół kilograma piersi z indyka, spory jogurt naturalny, dwa jajka i płatki kukurydziane. Najpierw dokładnie zajmujemy się umyciem i oczyszczeniem naszego indyka, następnie kroimy mięso w plastry lub medaliony, kształt nie jest do końca ważny, zależy od nas. Przyprawiamy je pieprzem i polewamy całe dokładnie jogurtem naturalnym aby były nim zmoczone. Takie mięso zostawiamy w lodówce na kilka godzin. Rozgniatamy drobno płatki kukurydziane i rozbijamy jajka. Mięso kolejno moczymy w jajku i obtaczamy w płatkach. Takie kawałki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy w 200’C przez około 20 minut. Warto zrobić do tego ulubione sosy i danie gotowe.

Comments are closed.